Dnes pro jsme pro vás s kuchařkou Álou Heinrichovou připravili tři vegetariánské recepty pro rozšíření vaší zásoby receptů a potěšení vašich chuťových pohárků.
Z následujících receptů seskládáte výborné nedělní menu, které si můžete připravit třeba s kamarády po společné lekci jógy 🙂 A pokud vám chybí obrázky, tak je to záměr – počkám na ty vaše v komentářích 😉
Polévka
Květákový krém s tymiánovými krutony z kváskového chleba
Ingredience (množství necháváme na vás, podle počtu osob a chuti):
– zeleninovo-bylinkový vývar
– květák
– brambory
– muškátový květ
– muškátový ořech
– umeocet
– tamari
– sůl
Jako základ použijeme zeleninovo-bylinkový vývar.
Květák rozlámaný na růžice zprudka osmahneme a zalijeme vývarem.
Zatímco se vaří květák, dáme vařit brambory, které po uvaření rozmixujeme – poslouží nám jako zahuštění polévky. Když je květák uvařený, sundáme jej z ohně, přidáme muškátový květ, muškátový oříšek, umeocet, tamari a sůl a vše rozmixujeme a přidáme brambory.
Krutonky
Chléb nakrájíme na kostky a dáme na plech, přelijeme olejem, přidáme sůl a čerstvý tymián a promícháme a dáme do trouby, dokud se krutonky neopečou do zlatova.
Hlavní jídlo
Sekaná z červené řepy s fazolemi, bazalkovým dipem a bramborovou kaší s celerem, pohankou a kokosovým mlékem
Ingerdience:
– červená řepa
– fazole černá ledvina (fazole je potřeba den předem namočit, druhý den se povaří v čerstvé vodě s bobkový listem a trochou soli)
– majoránka
– česnek
– sůl
– olivový olej
– čerstvá bazalka
– uzené tofu
– celer
– pohanka
– kokosové mléko
Červenou řepu syrovou a fazole promícháme s majoránkou, česnekem a solí. Poté vyložíme na olejem vymaštěný plech a necháme péct při cca 180°C po dobu 40 minut, do zlatova.
Bazalkový dipp
Čerstvou bazalku rozmixujeme spolu s uzeným tofu, solí, olivovým olejem a troškou studené vody.
Bramborová kaše
Uvaříme brambory, zvlášť uvaříme celer a zvlášť pohanku. Poté vše smícháme a na dochucení přidáme sůl a kokosové mléko.
Dezert
Raw pohankovo-kakaové koule
Ingredience:
– 1šálek strouhaného kokosu v bio kvalitě
– 1šálek pohankové mouky (jako jediná ze všech mouk, je lehce stravitelná i bez tepelné úpravy)
– 1/2 šálku raw kakaa (kakao z nepražených kakaových bobů, lze ale použít i z pražených)
– 1/2 šálku rozinek nesířených a v bio kvalitě
– chia semínka, med
Vše smícháme v mixéru až se vytvoří lehce lepkavá hmota. Poté už jen uválíme koule, které můžeme nechat odstát v lednici.
Možná na takové recepty nemáte čas a možná byste si kromě těchto tří rádi pochutnali i na dalších? Ála vám ráda vše naservíruje s velkou porcí vášně a lásky na blížícím se jóga týdnu 🙂