Strava je jedním ze dvou hlavních zdrojů odkud čerpáme energii, ovlivňuje naše myšlenky, emocionální rozpoložení, ale také náš zdravotní stav.
A právě otázky ohledně stravy jsou jedny z prvních, které jóga začátečníky napadnou: Musím nějak upravit stravu? Co jíst? Kdy jíst nebo nejíst? Když budu cvičit jógu, musím být vegetarián?
Poslední otázka patří k těm nejčastějším. Ahimsa, jedno ze základních jógových doporučení, první z tzv. Jám, přece znamená nenásilí nebo alespoň zmírnění tendencí k násilí. A zabíjení zvířat jen proto, abychom uspokojili své potřeby, přece násilí je. Na druhou stranu je ale otázka, jak se s nejezením masa dokážeme vypořádat. Psychicky to možná zvládneme, ale jak se s tímto přechodem dokáže vypořádat naše tělo?
Bylo by totiž naivní si myslet, že stačí z jídelníčku vyškrtnout maso, a vše bude ok. Odkud budeme brát vitamíny, minerály a stopové prvky? A co když se nám občas některé jídlo nepodaří?
Ani kompletní změna jídelníčku ze dne na den nebude tím nejmoudřejším řešením: Co když nám některá jídla nebo potraviny ani nesednou? Co když neseženeme suroviny na recept, který jsme si vyhlédli? Co když budeme na služební cestě a nebudeme mít kuchyni vůbec k dispozici? Co když v nejbližších restauracích je jediné vegetariánské jídlo smažák s hranolkama nebo smažený květák? Mimochodem, víte, že jedním z dalších jógových doporučení je santosha, spokojenost?
Často se tak novopečení vegetariáni dopouštějí násilí hlavně sami na sobě. V případě nouze rychle sní nějaký keks nebo chlebíček (bez šunky) a diví se, že nemají dostatek energie, že mají stále hlad a dokonce přibírají na váze. Nakonec tak dostane zabrat i jejich psychika a spolu s mizernou náladou trpí i jejich okolí. Původní nadšení tak může poměrně rychle opadnout.
Jak na to? Stejně jako s ásanami.
Lotosový sed většinou také nikdo nezvládne ze dne na den. Vyžaduje pravidelné cvičení několika jednodušších ásan a trpělivost.
V jídle to znamená vyzkoušet si třeba vždy o víkendu dvě tři nová jídla, ty během týdne několikrát protočit, vyladit a zpestřit nějakou tou alternací – místo červené čočky zelenou, místo papriky cuketu, místo quinoy pohanku, atd.
Časem možná přidáte i nějaký ten kurz vegetariánské kuchyně, dozvíte se z čeho čerpat jednotlivé makro a mikroživiny a spokojené bude jak vaše tělo, tak i mysl.
Přeji vám dobrou chuť a úspěšné experimentování a příště se podíváme na chyby při sestavování vlastních lekcí.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.