Podzim je v plném proudu a s ním období, kdy toužím po teplých, zklidňujících jídlech. Vždy se na tuto sezónu těším – nejen proto, že je podzim se všemi svými barvami a svěžími dny mým nejoblíbenějším obdobím, ale také proto, že je čas dýní! Anglický originál článku najdete zde.
A jídla z dýně jsou jedněmi z mých nejoblíbenějších, protože z dýně se dá udělat mnoho různých jídel, která vás nikdy nezklamou. V krátkosti můžete uvařit polévku, přidat dýni do rizota nebo z ní vytvoříte vynikající dezert.
Dýně je velmi zdravá. Je plná vlákniny, která vás příjemně a na dlouho zasytí, je plná antioxidantů, prospěje i vašim očím a také obsahuje draslík, který může pozitivně ovlivnit krevní tlak. Spousta důvodů, proč se oddat sezónním receptům z dýně!
1. Rizoto z máslové dýně
Miluji rizoto a tenhle recept je jeden z nejlepších, který jsem kdy vyzkoušela! Je krémové, chutné, povzbuzující a dodá vám do celého dne energii. Rizoto vždy zabere trochu času, rozhodně to není žádná rychlovka, ale stojí to za to a rozhodně si pochutnáte. Toto rizoto z máslové dýně má nasládlou chuť.
Ingredience
2 lžíce másla
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
2 stroužky rozmačkaného česneku
6 na plátky nakrájených hříbků
1a 1⁄2 šálků arborio rýže
1 šálek na kostičky nakrájné máslové dýně
3 -4 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
1⁄2 šálku nastrouhaného parmezánu
sůl
čerstvě namletý černý pepř
1⁄2 šálku nasekané petrželky (volitelné)
Postup
1. Na pánvi spolu zahřejte máslo a olej
2. Jemně osmahněte cibuli a česnek
3. Přidejte rýži a vařte, míchejte, až je rýže potažená olejem
4. Takto vařte ještě cca 1 minutu
5. Přimíchejte dýni a hříbky
6. Přilejte 1 šálek vývaru
7. Vařte a míchejte, až se tekutiny vstřebají
8. Vřít nechte pouze mírně, nechcete, aby vývar bublal
9. Postupně přidávejte vždy po jednom šálku vývaru, až se postupně všechne vývar vstřebá a rýže změkne
10. Zabere to okolo 20 minut
11. Pokud používáte nádobí s nepřilnavým dnem, nemusíte u pltony stát celou dobu, jen občas zkontrolujte
12. Přimíchejte parmezán a petrželku
13. Jakmile se začne být jídlo trošku lepkavé, sundejte z plotny a podávejte
2. Dýňový cheesecake
Někdo řekl cheesecake? Tomu bych nikdy neodolala a vsadím se, že vy také ne. Toto je recept na klasický cheesecake s grahamovou krustou, tvarohovou vrstvou uprostřed a kořeněnou sladkou vrchní vrstvou, abychom tomu přidali sezónní šmrnc. Cheesecake má jednu náročnou část – nejlépe chutná, když se podává chlazený, proto budete si na něj muset chvilku počkat.
Krusta:
14 celých grahamových krekrů, rozloměných na 3cm kousky nebo 1 a 3/4 šálku rozdrobených grahamových krekrů
2 lžíce vašeho oblíbeného sladidla nebo cukru
8 lžic másla
Vrstvy:
4 balíčky smetanového sýra (cca 220 gramů) v pokojové teplotě
1 a 1/2 šálku oblíbeného sladila nebo cukru
1/2 čajové lžičky soli
4 velká vejce
1 šálek dýňového pyré
1 a 1/4 čajové lžičky mleté skořice
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
Vytvořte krustu:
1. Rošt v troubě dejte doprostřed a troubu vyhřejte na 160°C. Na plech dejte pečící papír nebo alobal, případně vytřete máslem. Odložte stranou.
2. Grahamové kousky dejte do kuchyňského robota a rozdrťte na drobky. Přidejte sladidlo/cukr, rozpuštěné máslo a v robotu smíchejte (pokud máte grahamovou drť smíchejte rovnou). Vyplňte touto směsí plech a vytvořte z ní rovnoměrnou vrstvu, třeba dnem odměrky.
3. Pečte, až začne krusta vonět a začne lehce hnědnout – cca 12-15 minut. Odložte stranou, zatímco připravíte další vrstvy.
Další vrstvy:
1. Krémový sýr vložte do misky, hnětejte cca 2 minuty. Postupně přidávejte sladidlo/cukr a sůl, až se plně smísí – cca 1 další minuta.
2. Za dalšího mixování přidejte postupně jedno vejce za druhým – vždy počkejte s dalším, než se předchozí plně vmísí. Pak 3 ½ šálku této směsi rovnoměrně rozprostřete na krustu.
3. Přidejte dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček do zbývající směsí a hnětejte do hladka. Pak tuto směs rovnoměrně navrstvěte na cheesecake vrstvu.
4. Pečte, dokud se nevytvoří po stranách lehounké hrany, ale střed ještě stále lehce puká – cca 40-50 minut. Pak plech vytáhněte, odložte stranou a nechte plně vychladnout. Následně jej přikryjte alobalem a vložte do lednice – alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc.
5. Druhý den podávejte 🙂
3. Dýňovo-banánové smoothie
A co takhle výživné sezónní smoothie po jógové lekci? Tento recept opět stojí na dýňovém pyré, které můžete snadno připravit i doma, když dýni upečete v troubě, oloupete ji a rozmixujete.
Jako u každého jiného smoothie, nejlepší výsledky budete mít se zmrzlým banánem. Budete tak potřebovat měně ledu a vaše smoothie bude mít bohatší chuť. Ve veganské verzi nahraďte mléko nebo jogurt rostlinnou alternativou.
Ingredience
2 lžíce dýňového pyré (může být i z plechovky)
5 lžic mléka
2 lžíce bílého řeckého jogurtu
½ čajové lžičky medu
1 zmrzlý banán
⅛ čajovou lžičku skořice
špetku muškátového oříšku
¼ šálku ledu
Instrukce
Vše vložte do mixéru a mixujte, až budete mít hladké smoothie
Jak vidíte, v několika málo receptech se dýně může proměnit do různých vynikajících pokrmů. Tak dýni tuto sezónu určitě vyzkoušejte a udělejte si taky vlastní pyré. Dobrou chuť!