3 TIPY NA RYCHLOU, CHUTNOU A VÝŽIVNOU SNÍDANI

Před časem jsme s jednou tazatelkou v e-mailu řešili snídani. Paní zmínila, že si dává jogurt a ten se mi hned asocioval s názory různých výživových poradců, kdy jeden říká, že jogurt je na ráno studený, další doporučuje mléčné výrobky nekonzumovat vůbec a třetí, že když už tak jedině bílý.

Tenhle článek nebude o tom, jestli jogurty jíst nebo ne, jen jsem před těmi pár týdny paní slíbil, že napíšu co snídám já a řekl jsem si, že by to třeba mohlo přijít vhod i někomu dalšímu. A jako vždy tak budu rád za vaše komentáře a připomínky. Pojďme na to.

1. Ovesná kaše
Klasika, která nikdy nezklame a může mít tolik variací, že se asi nikdy nepřejí. Ale pozor, žádná kupovaná a doslazovaná směs, pěkně z ovesných vloček.

Krom těch ovesných je na výběr i řada jiných, jako žitné, ječné, pšeničné nebo třeba pohankové. Nejraději mám Jemné vločky od Emca.

Dříve jsem dělal kaši z mléka, ale co jsem ho přestal konzumovat, používám místo něj vodu. Případně, pro dochucení, sem tam přidám mandlové nebo rýžové mléko.

kase

Postup
Do hrnce nasypete jeden šálek vloček, zalijete jedním šálkem vody a chvilku mícháte na plameni. Pokud je na vás taková kaše příliš hustá, přidejte víc vody.

V hlubokém talíři pak vidličkou rozmačkám dva banány na kaši, kterou přidám do ovesné kaše. K tomu ještě tři druhy semínek: slunečnicové, dýňové a lněné – všechny obsahují řadu vitamínů a minerálů a lněné jsou navíc dobrým zdrojem omega 3 kyselin – a někdy také lžičku skořice.

Semínka sice hodně lidí používá jako ozdobu nakonec, podle výzkumů jsou ale stravitelnější rozemletá, čerstvě. K rozemletí se mi nejvíc osvědčil elektrický mlýnek na kafe – konkrétně od Bosche. Je za pár korun, sympatický na obsluhu a naprosto jednoduchý na údržbu. V jedné z recenzí jsem se dokonce dočetl, že rodiče recenzentky mají doma již dvacet let starší model tohoto typu a je pořád funkční 🙂

Zpátky ke kaši. Teď už jsme na docela zajímavých výživových hodnotách a kaloriích (na koho je to velká porce, samozřejmě si upraví množství vloček i banánů). Snídaně je pro mě ale základ dne a navíc mám poměrně rychlé trávení, takže přidávám další ingredienci: protein.

Zkusil jsem jich hodně – jak do kaše, tak do smoothie, tak i samostatně. Nejvíc mě ale zaujal a zachutnal protein od Vivo Life Perform. Krom toho, že mezi veganskými (ale řekl bych, že co do chutě při samostatném rozmíchání, i mezi klasickými syrovátkovými a dalšími) proteiny nemá konkurenci. Navíc je napěchovaný přísadami, které upgradují vaši snídani na další level. Už jen vůně, která se po jeho otevření začne linout kuchyní, vás potěší 🙂

Takže přimíchávám protein a nakonec ještě jeden druh ovoce. Zde je další prostor pro variace. Někdy si dám klasiku jako jablko, ideálně strouhané – vím, že se po ránu nikomu moc strouhat nechce, ale když to vezmete jako rituál.. Jindy si dám hrušku nebo grep, či pomeranč.

Rád to ale měním, a jsou dny, kdy mám chuť spíše na směs lesních plodů – nejraději mám mraženou směs z Tesca. Pokud není léto a nechci po ránu chladivé smoothie, večer si z mrazáku polovinu odsypu do lednice a ráno, než začnu cvičit, ji vyndám z lednice na linku. Když docvičím, má akorát pokojovou teplotu.

Kdo si chce kaši ještě zpestřit, může ji na závěr posypat například kokosovými chipsy a oříšky.

kase2

2. Smoothie
V podstatě stejné ingredience používám také do smoothie. I s vločkami a banány.
Bez nich sice smoothie nebude tak hutné, takže pro někoho příjemnější, ale pro mě je to pak spíše drink pro zpestření dne, než pro jeho základ.

Základní věc, kterou řešíte při smoothie je mixer. A na tom není dobré šetřit. Pár jsem jich měl, ale ani jeden mi nevyhovoval. S tyčovým to bylo příliš pracné, u dalších mi nevyhovovala výsledná textura nebo náročná údržba. Zkoukl jsem několik videí, samostatných i srovnávacích testů a vyhrál Perfect Smoothie od české firmy G21.

A i když nerad hromadím věci a trochu jsem váhal, jestli ho opravdu vužiju víc, než jednou dvakrát do týdne, po pár dnech, co mi dorazil domů, jsem sám sebe vyvedl z omylu. Poměry se totiž obrátily a jednou dvakrát týdně používám pro snídaně sporák, jinak pořád mixuju 🙂

smoothie

Postup
Jednoduše v následujícím pořadí naplním nádobu ingrediencemi: voda, protein, banány, vločky, (rozemletá) semínka a druhé ovoce a nakonec ještě zaliju vodou. Pustím mixer a za pár vteřin je snídaně hotová. Protože kalorií je opravdu hodně a na množství je toho tak litr, až litr a půl, popíjím postupně třeba i na desetkrát během půl hodiny a víc.

V létě jsem měl nejraději jako druhé ovoce borůvky, nyní se těším na klasickou podzimní variantu: jablka, mrkev, skořice, zázvor.

smoothie3

3. Quinoa
Poslední varianta je podobná té první.
I když se může zdát, že je tato varianta časově nejnáročnější (quinoa se vaří až 15 minut), ve výsledku tomu tak vůbec nemusí být – záleží jaké ovoce a způsob přípravy využijete.

Jestliže jako první postavíte quinou na plotnu, než se uvaří, máte vše ostatní akorát připraveno. A pokud navíc zvolíte variantu, kterou zde zmiňuji, zbývající mezičas k dovaření quinoy můžete použít například k odcvičení Pozdravů slunci a nastartovat tak svůj skvělý den.

Nebo, pokud si cvičením ásan nejste jisti, můžete tento mezičas využít k registraci na listopadový workshop, kde se vše spolehlivě naučíte 🙂

Postup
Jakmile dám vařit quinou, omyju a nakrájím jahody. Banány zde nepoužívám, takže si ještě maximálně pomelu semínka a jdu zkontrolovat rezervační systém, jestli jste se už přihlásili 🙂

Když se quiona dovaří, přimíchám do ní dvě lžíce melasy (experimentování s jinými sladidly se meze nekladou), dám na talíř a posypu jahodami, strouhaným kokosem a třeba mandlemi. Voilà, dílo je hotovo.

quinoa

Doufám, že vám recepty přijdou vhod, klidně se do komentářů podělte, co snídáte vy.

A pokud se rádi necháte opečovávat a milujete dlouhé snídaně, což, jak už správně tušíte, je ekvivalent pro hotelové snídaně, přijeďte na jóga víkend do Harrachova. Užijete si nejen skvělé snídaně a kávu připravenou baristy, ale také bohatý večerní bufet, lekce jógy a meditace a parádní lyžovačku.

Pavel Hub
Autor DVD Ashtanga Vinyasa jóga pro začátečníky a středně pokročilé
Autor online/USB kurzu Od začátku správně
18 let praxe: 6.000+ lekcí, seminářů, teambuildingových akcí a jóga víkendů
Studoval s top učiteli z Evropy, USA a Indie

Mým cílem je, abyste se cítili dobře nejen "na podložce", ale taky "mimo podložku." Abyste si každý den užili naplno, bez stresu a s náladou, kterou jen tak něco nerozhází :-)
Komentáře
  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  2. 14373709@outlook.com' binance napsal:

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Vyzkoušejte lekci ZDARMA

    Zbavte se bolavých zad, migrén, stresu, nespavosti nebo špatné nálady :-) Zadejte svůj email a přesvědčte se sami:

  • Přidejte se k nám na FB
  • Rubriky
  • Nejnovější příspěvky